Как да избираме здравословните храни

Пазарът ни залива с множество производители на различни храни. Кои от тях са здравословни и кои само подвеждат с идеята за такива. Нека научим сега с любезното съдействие на ИНТЕРПОЛЕЗНО.COM:

Как да изберете овесени ядки

Те са най-евтиният вариант, но си струват вариантите с цели люспи (не моментално готвене). Те могат да се смесват със сушени плодове и ядки, тоест да се направи домашна гранола. Такива ядки струват стотинки, изпълват стомаха за дълго време, носят хранителната стойност на мозъка и на цялото тяло. Те имат много минерали и фибри, които подобряват храносмилането. Определено са здравословна храна за закуска.

Пангасиус е най-популярната риба днес

Това е сладководна риба. Много по-малко здравословна от богатата на омега-3 морска риба. Така че, по-добре е да изберете скумрия, херинга или треска. Пангасиусът живее в река Меконг във Виетнам. Породата е идеална за разплод, тъй като е всеядна и расте бързо. Те дават вещества, които стимулират растежа. През годината рибата може да нарасне до два килограма. Освен това пангасиус се отглежда с антибиотици и фунгициди, така че рибата да няма навреди, защото не страда от болести.

Каква шунка да купя?

Месото става все по-вегетарианско. До 50% от шунката може да съдържа вода и вещества от растителен произход, които набъбват в студените меса и умело се преструват на протеини. Тези вещества включват соя, пшенични фибри, грах от бамбукови влакна. Резултатът е евтино месо.

 

В някои пасти или колбаси 100% от теглото не е месо, а така нареченото механично обезкостено месо. Какво се крие под това име? Смес от мазнини, кожи и нокти. По този начин трябва да се избягват пастите и колбасите.

Дори когато приемате шунка по тегло, трябва да попитате продавача за състава. Не трябва да купувате предварително опакована шунка, в нея ще има малко месо и много вода. Избягвайте консервираната шунка. Всъщност това е повече плънка, отколкото шунка. Консервираната форма позволява използването на по-бедни меса и добавянето на повече подобрители на вкус. Проверете съдържанието на протеини в шунката.

Пуешкото месо далеч превъзхожда пилешкото

Промишлено пиле бройлер има гаранция за консумация до 6 седмици. Пуйката е с по-дълга – до 24. Това показва разликата в отглеждането. Пуйка не може да бъде изкуствено хранена в продължение на няколко седмици.

Евтиното пиле живее в застояли условия. Когато една птица е болна, тогава всички са болни. Затова в храната за пилета се добавят лекарства профилактично, които трябва да предпазват птиците от болести. Храненето с пиле е наситено с антибиотици и вещества, които стимулират растежа. Пуйките умират в тесни условия и развъждането им се извършва при подходящи условия за живот. Следователно пуешкото месо е богато на постни протеини и има по-висока хранителна стойност от пилешкото. Както може да видите, изборът на здравословна храна е очевиден.

Какво да изберете, ако искате сладки? Мляко, десерт, бял шоколад?

Разбира се, струва си да изберете тъмен шоколад, колкото повече какао и по-малко захар, толкова по-добре и по-здравословно. Какаото понижава кръвното налягане и съдържа антиоксиданти, които предпазват от рак, стареене и сърдечни заболявания. Диетолозите не препоръчват бял шоколад. Според тях това е шоколадов продукт.

В опаковките може да намерите различни Е – кои са вредни и кои са неутрални?

Повече от 2000 хранителни добавки, одобрени от ЕС. Трудно е да се говори за всички. Сгъстителите по принцип не са опасни, но производителите ги добавят в храната, за да заблудят купувачите. Киселото мляко става чудесно гъсто, а шунката е твърда и сочна. Затова е по-добре да следите за консервантите. Днес те се добавят на практика към всички продукти, дори към сухи или пастьоризирани. Трябва да се пазите от изкуствени оцветители и аромати, защото могат да причинят алергии.

Бъдете внимателни и с:

  1. Фосфатите нарушават абсорбцията на калций, много от тях, например, в сухи супи. Изкуствените оцветители предизвикват хиперактивност, добавят се към колбаси и кисели млека.
  2. Натриевият бензоат води до проблеми с концентрацията и алергии, той е много в консервираните храни.
  3. Захарта стимулира апетита, предизвиква скокове в концентрацията на глюкоза в кръвта, разваля зъбите и причинява затлъстяване.
  4. Солта задържа вода в тялото и насърчава хипертонията, има много в хляба и месото.

На адреса на: interpolezno.com – Храната в чинията и как да я съчетаем!