Видовете хлебарки

Знаете ли, че числеността на хлебарките на нашата планета е голяма. Само в Северна Америка има 69 вида от тях и само шепа от тях са вредители в човешките жилища.

Знаейки кой тип хлебарки присъства, това ще ви помогне да знаете как да процедирате.

Немски хлебарки (Blattella germanica)

Това е най-често срещаната в домове и сгради. Вредителят се развива в присъствието на хора, но не се среща на открито. Възрастните са светлокафяви и дълги около 1/2 инча, с две тъмни ивици, преминаващи по дължина по протежение на щитовидната зона зад главата. Нимфите им са по-малки и по-тъмни с кафява ивица по средата на гърба. Германските хлебарки се размножават много бързо, което е една от причините, поради които контролирането на тези вредители може да се окаже трудно. Една женска може да произведе хиляди нови хлебарки за по-малко от година.

Германските хлебарки изискват топлина, влага и храна, поради което най-често се срещат в кухните и баните. Предпочитаните скривалища са пукнатини и процепи под мивки и тоалетни; под / зад хладилници, миялни машини и печки; близо до контейнери за боклук; вътрешни шкафове и килери. Германските хлебарки, също се събират в часовници, тостери и друго електронно оборудване за производство на топлина. Когато популациите им са многобройни или храната е оскъдна, те могат да бъдат намерени и в спални, килери и други части на дома. Германските хлебарки прекарват по-голямата част от времето си скрита в пукнатини и процепи, но може и да е доста мобилна. Тези насекоми, често пътуват между стаи или съседни апартаменти през стени, тавани, тръби, проводници и други отвори.

Американски хлебарки (Periplaneta americana)

Това е най-голямата хлебарка, често срещан в жилища, с дължина около 2,85 см. Тя е червеникавокафа до кафява, с бледожълта лента около ръба на областта зад главата. Възрастните имат добре развити крила, но рядко летят. Нимфите им са по-малки и им липсват крила, но иначе са подобни на външен вид. Американските хлебарки се размножават по-бавно от немските (въпреки че по-малкият брой обикновено се компенсира от размера им). Американските хлебарки се събират на тъмни, влажни места.

Тези хлебарки предпочитат тъмни, влажни зони, като например в мазета и пространства за пълзене. Те често се събират в подови отводнителни канали, помпени зони, тръбни прегради и перални, както и в котелни помещения, парни тунели и канализационни системи. През топлите месеци могат да се открият и в дворове и около контейнери за боклук. Американските хлебарки често пътуват на големи разстояния.

Ориенталски хлебарки (Blatta orientalis)

Ориенталските хлебарки са блестящи черни или тъмнокафяви, а възрастните са с дължина около 2,54 см. Женските имат много къси крила, а мъжките имат крила, които покриват около половината от корема. Тези  хлебарки обикновено се разпространяват из хладни, тъмни и влажни места. Такива са канализация, мокри пространства, изби и мазета. Нимфите и възрастните са сравнително мудни и обикновено се срещат на нивото на земята, често живеят в подови канализации и помпи. Те живеят на открито под камъни, отломки и растителни отпадъци, като влизат в сградите, през прагове на врати, отвори и други. Ориенталските хлебарки се считат за особено мръсни, защото често се хранят с боклуци, човешки / животински отпадъци и разлагащи се органични вещества.

Ориенталските хлебарки са блестящи и черни и често се срещат в мазета и пространства за пълзене.

Кафяво хлебарка (Supella longipalpa)

Този вид е много по-рядко срещан от немската хлебарка, но понякога може да се окаже и проблем в домовете. Правилната идентификация е важна, тъй като тя има значително различни скривалища и навици. Кафявата  хлебарка е сходен по размер с немската, но й липсват тъмни надлъжни ивици в областта зад главата. Вместо това, зад главата има черен камбановиден модел и две напречни жълтеникави ленти, през крилата.

Кафявите хлебарки приличат на немски, но често заразяват различни области.

Хлебарките с кафяви ленти могат да бъдат открити навсякъде в дома и често се срещат в помещения, различни от кухни и бани. Предпочитаните места включват зони като тавани, стени, шкафове и дрешници; зад рамки за картини и декорации на стени; и под или вътре в мебелите.

Хлебарки (Parcoblatta вида)

Въпреки че най-често обитава на открито, тази хлебарка често се появяват в домовете, особено в гористи настройки. Възрастните са с дължина около 2,54 см и на всички етапи е кафеникава на цвят. При някои видове външният край на крилото на възрастните е ограден в бяло. За разлика от другите споменати хлебарки, мъжките са отлични летци и двата пола са привлечени от светлините.

Дървените хлебарки живеят на открито, но често попадат в сградите.

Това са предимно хлебарки, които обитават на открито, живеят под рохкава кора в дървени купчини, паднали трупи и мъртви дървета. Те не могат да оцелеят на закрито, но могат да бъдат досада през пролетта и лятото, когато бродят в голям бродят отвън. Те също се внасят в домовете през зимата, чрез дървата за огрев. Понякога се срещат голям брой горски хлебарки, които гнездят в дъждовни улуци и места удобни за тяхното пълзене.

Източник: Екипите на Превента за Пръскане срещу хлебарки.